Tuesday, November 11, 2014

no plat idaman jpj

Salam..
Arini abam nk update yg abam nk tukar no plat mgikut spesifikasi jpj..haha
Choi je sbnrnya..
tapi demi mgurangkn kadar keCELAKAan jln rya abam turutkn jgk..
nnt btmbah kmlgn, dugong abam puLak yg disalahkaN..puiI

Honestly, jpj ptut cari alasan yg lbih bijak..bukn mbodohkn dan memalukan diri..
skrg xpasal2 dikeji masyaRakat..golongn VIP Xpelah btepuk tangan..
Ok enough, nnt kn kecam puLak abam huhu..

tadaaa dugong before tukar no plat..xde la kecik sgt pn..lain la kalau da bod** Sgt xnmpk and xreti nk baca..grrr calm down calm down

haaa kalau lah xyah gn no plat lgi cun

meet uncle xxx (sbb abam xtny nm dy) huhu

nmpk x style uncle ni..nasib xgn timbang air je..Huhu

tadaaaa...no plat supersize idaman pakcik2 jpj

Ok abam da kebas montot tgu uncle tu pasang no plat smpi 45 miNit..
k bye



Thursday, November 06, 2014

Abam Kembali!

HELLOOOOOOOO!!!!!

Its November 2014!! Da 1 tahun 5 bulan aq xupdate blog sepi ni..to be honest da dekat setahun aq xbukak langsung blog ni... 
Kenapa xupdate ? faktor usia kot..xberapa nak rajin update tulis-tulis ni..hehe
Mungkin jugak sebab terlalu sibuk bekerja (macam keje 24/7 kan) hahaha
Sibuk mencari rezeki untuk anak isteri..Eh xbagi tahu lagi kan aq da berumah tangga..
Belum ??? ha memang belum pun..kahkahkah

Ok lah dalam masa setahun setengah ni, xde ape2 berlaku pun..aq masih lagi berat 5+ kg dan tggi pun masih 17+ cm..huhu
Masih setia dengan Encik Dugong Hitam..nnt i share pic terbaru dugong ok..kihkih
Cinta hati ? xdop lagi..bercinta dengan bayang-bayang dalam cermin jer..gituh..haha

Kerja ?masih kerja di tempat lama sebagai Loss Adjuster..da lebih 2 tahun bekerja dengan company ni..tolak sebulan sebab aq penah resign kejap..hahaha
Masih lagi stay rumah family dengan ayah..xmampu lagi nk beli rumah sendiri..sobs

Ok malas nk taip panjang2..banyak lagi nk share ni..
Tentang percutian ke Kota Kinabalu bagai..byk lagi lah..hiks
Ok nk share pic lak..
macam biasa la xsah kan kalo update xletak gmbar..kihkih

Encik Dugong nampak lebih matang..abam je nampak tua sikit..kihkih

Gambar lentok dari abam sekali..hahaha

See abam masih kurus kerempeng..hahaha

Tuesday, June 25, 2013

Renew Roadtax dan Insurance Extention


Salam..
haa tetibe nak update blog ni..tujuannya nak kongsi pengalaman, terutamanya bagi mereka yang dah sampai waktu nak renew roadtax kereta dan insurance.. bagi mereka yang first time nk renew info ini sgtla berguna ye.. dan lebih berguna bagi mereka yang beli kereta terpakai seperti aku..huks

Situasi aku adalah seperti berikut :
  • Aku beli kereta terpakai pada December 2012.
  • Period of Insurance cover : 6 Dec 2012- 6 Dec 2013.
  • Time beli roadtax masih hidup sehingga 26 June 2013.


So, hari ni 25 June 2013 aku nak renew la roadtax aku yang bakal expired esok, 26 June 2013 tu.
Cubalah guna MYEG..pastu xboleh..katanya kereta aku ni xde rekod insurance.. cuak da aku time tu sebab ye la aku da bayar RM2XXX kot utk insurance..tibe2 ko ckp xde rekod..grrr

Dengan gigih, terus la google ape masalahnya..sebab yang aku tahu, kalo nak renew roadtax, 
Insurance mesti hidup..al-kisahnya mmg insurance aku masih valid sehingga 6 Dec 2013.

Setelah dikaji dan bertanya sana sini, aq xdpt renew roadtax sebab tempoh minimum nk renew roadtax adalah 6 bulan.. maksudnya aku kene renew roadtax untuk tempoh 26 June 2013 sehingga 26 Dec 2013.. Tapi insurance aku cover smpi 6 Dec 2013 je kan..
Penyelesaiannya adalah aku perlu buat extention insurance cover..
tempoh yang aku perlu extend adalah dari 6 Dec-26Dec 2013 bersamaan 21 hari..
Nak tau berapa jumlah yang perlu dibayar, sila rujuk cover note policy anda..

Sebagai contoh, premium aku bayar last year adalah RM2150.50.. ko amik jumlah ni ko bahagi la dengan 365 hari..pastu darab dengan berapa hari ko nak extend..so ko kena la bayar jumlah tersebut..macam aku kene extend utk 21 hari..so RM2150.50 bahagi 365 hari = RM5.89/day
darab dengan 21 day dapat la RM123.73.. ni la jumlah yg aku perlu bayar..
pastu ko terus boleh renew roadtax.. mcm aku terus je renew kat situ..
Oh aku buat ni kat Ambank Jalan Beserah Kuantan..sepatutnya kene gi AmAssurance Berhad..tapi sebab kebetulan kakak aq kerja kat situ, so cpt sikit urusan..hehe

Alhamdulillah dpt la bawak kereta dengan tenang utk tempoh 6 bulan lagi sebelum nk renew roadtax dgn insurance..gugur la rambut bulan Dec ni..huhu
K harap info ni berguna..kalo salah, tolong betulkan ye..
Bye.



Followers