Tuesday, June 25, 2013

Renew Roadtax dan Insurance Extention


Salam..
haa tetibe nak update blog ni..tujuannya nak kongsi pengalaman, terutamanya bagi mereka yang dah sampai waktu nak renew roadtax kereta dan insurance.. bagi mereka yang first time nk renew info ini sgtla berguna ye.. dan lebih berguna bagi mereka yang beli kereta terpakai seperti aku..huks

Situasi aku adalah seperti berikut :
  • Aku beli kereta terpakai pada December 2012.
  • Period of Insurance cover : 6 Dec 2012- 6 Dec 2013.
  • Time beli roadtax masih hidup sehingga 26 June 2013.


So, hari ni 25 June 2013 aku nak renew la roadtax aku yang bakal expired esok, 26 June 2013 tu.
Cubalah guna MYEG..pastu xboleh..katanya kereta aku ni xde rekod insurance.. cuak da aku time tu sebab ye la aku da bayar RM2XXX kot utk insurance..tibe2 ko ckp xde rekod..grrr

Dengan gigih, terus la google ape masalahnya..sebab yang aku tahu, kalo nak renew roadtax, 
Insurance mesti hidup..al-kisahnya mmg insurance aku masih valid sehingga 6 Dec 2013.

Setelah dikaji dan bertanya sana sini, aq xdpt renew roadtax sebab tempoh minimum nk renew roadtax adalah 6 bulan.. maksudnya aku kene renew roadtax untuk tempoh 26 June 2013 sehingga 26 Dec 2013.. Tapi insurance aku cover smpi 6 Dec 2013 je kan..
Penyelesaiannya adalah aku perlu buat extention insurance cover..
tempoh yang aku perlu extend adalah dari 6 Dec-26Dec 2013 bersamaan 21 hari..
Nak tau berapa jumlah yang perlu dibayar, sila rujuk cover note policy anda..

Sebagai contoh, premium aku bayar last year adalah RM2150.50.. ko amik jumlah ni ko bahagi la dengan 365 hari..pastu darab dengan berapa hari ko nak extend..so ko kena la bayar jumlah tersebut..macam aku kene extend utk 21 hari..so RM2150.50 bahagi 365 hari = RM5.89/day
darab dengan 21 day dapat la RM123.73.. ni la jumlah yg aku perlu bayar..
pastu ko terus boleh renew roadtax.. mcm aku terus je renew kat situ..
Oh aku buat ni kat Ambank Jalan Beserah Kuantan..sepatutnya kene gi AmAssurance Berhad..tapi sebab kebetulan kakak aq kerja kat situ, so cpt sikit urusan..hehe

Alhamdulillah dpt la bawak kereta dengan tenang utk tempoh 6 bulan lagi sebelum nk renew roadtax dgn insurance..gugur la rambut bulan Dec ni..huhu
K harap info ni berguna..kalo salah, tolong betulkan ye..
Bye.



Tuesday, May 28, 2013

Dah kahwin pun

Assalamualaikum w.r.t

Its been a while kan.. lama betul xupdate blog hitam ni..hehe
Nak kata sibuk kerja bukan 24/7 pun bekerja..
Last update pun 22 Mac 2013..which is 2 months ago..

Dalam masa 2 bulan byk sgt la aktivitinya..
Mungkin kat blog aq xaktif sgt nk update..
tapi kalo kat Facebook dengan Instagram mmg sgt la aktif ye..hihi
nak tgk pic pun boleh follow my instagram..open to public..
xde nak set private pun..hiks



Ni pic last saturday..
one of my childhood friend, Zahidah da pun bkahwin..
sepadan sungguh suami isteri..huhu

Friday, March 22, 2013

Bangkok-Pattaya Trip

Assalamualaikum..
Today nk share sikit gambar time gi Bangkok last week..
Lets!!







Ok ni sikit je..xlarat nk upload byk2..huhu
so boleh tgk kat my facebook ok..
album ni opened to public dont worry.


bye-bye.

Thursday, March 14, 2013

Bye Malaysia


My first international trip..huhu
kalo oversea tu dah bosan..asyik ke sabah..huhu
Bye Malaysia


Monday, January 28, 2013

Thanks Maxis!

Salam..
Setelah 7 bulan setia dengan maxis (Postpaid) aq rasa nak bertukar arah..
Gara-gara arini aq dpt bill RM356.33
Mula2x dlu aq amik pakej Internet Value Plus(IVP) 50 before upgrade kpd IVP80..
time tu pakai kat Samsung Tab..so data mmg jrg la abis..
honestly ade jugak la Outstanding Payment tapi aq akan terus byr spya xlebih limit..btw limit aq RM150.00

Until last friday (25 Jan 2013) aq tukar kpd Iphone..
time tu data ada balance dlm 40MB..so aq mmg jimat giler2 la b4 new data renew on 28hb setiap bulan..
then 27 Jan 2013 habis la data tu..aq pn yakin la xmatikan cellular data..da gn wifi kan..
xtau lak rupenya data still akan gn cellular kalo line wifi xstable..
dan tahniah pada 28 Jan 2013 iaitu today, dpt notification bill adalah RM356.33!!!
Very the terkejut monkey ye!!

b4 aq dpt tau ttg bill tu ad da siap2 buat online payment RM145.00 sbb last month ade OP RM60 and this month pny rm80..
KEBABOM!! RM356.33 ye...
trus gi Maxis Centre tanya knp bill mhl sgt..
dy explain la ckp ttg cellular data td..so aq dpt simpulkan penggunaan data aq utk smlm adalah RM250..
ya RM250 dlm msa satu hari..owh x! few hours je b4 midnight tu..less than half day..
RM250 tu adalah max limit..
SO tu unbarred balik line aq, aq tpksa la byr lagi td another RM210..
Aq plan sbnrnya nk tukar telco, maybe celcom tapi still bgi peluang kpd maxis utk sebulan..
aq tukar plan td kpd yg 1GB data + TalkMore 28..total RM76/month..
and bila da abis data, xkena charge, cuma speed slow down..
If my bill wayyyyyy overcharged lg next month, aq g bayar bill tu by tabur je duit depan pintu maxis centre then berlari ke celcom centre..gituh..hahaha




So MAXIS, please be nice to me! Dang!

Wassalam.
KR

Sunday, January 20, 2013

Rebat RM200 Smartphone : FREE Smartphone

Salam..hari ni saya nak kongsikan sedikit info..
Ok ramai da tau ttg rebat rm200 utk pembelian smartphone oleh kerajaan kan..
tapi hanya boleh digunakan di syarikat Telco..
Digi, Celcom, Maxis, U-Mobile tawarkan phone tapi kena topup some money..


but YES menawarkan free phone including data plan..
just bawak slip pendaftaran SKMM tu ke booth YES then you'll get your free Samsung 4G Smartphone..

Tapi phone ini hanya boleh guna utk line YES shj..sbb dy guna chip YES..
dan tiada simkad..
dont worry sbb line YES ni sangat laju..
BUT rasanya sabah and sarawak xdpt la gn sbb YES belum ada kat sana kan..

So kepada sesiapa yg layak dapat rebat tu tpi xtau nak gn utk phone apa or xnak topup duit, this is the best choice..
Hope this info will help you guys.
For more info, go to www.yes.my




Friday, January 18, 2013

See-Through Screen Monitor


I saw one photo in Instagram showing that the screen monitor is see-through..
Tiba-tiba rasa nak buat jgk..
Then trus amik camera snap the view behind my monitor then buat jd wallpaper..
again snap the picture dari depan..
nampak la macam see-through screen..uhuhu

Followers