Sunday, October 03, 2010

Labuan's Field Trip


Salam..
blog kyoo-reza.blogspot.com now dibuke semula..noktah
xtau la ade ke x yg prasan penutupan sementara blog ni mgu lepas..huk
sepanjang mgu lepas xde sesi bljr langsung..xgi kelas langsung..sbb mmg xd klas..bukan ponteng..hee
pada 29 sept-1oct 2010 aq n my coursemate telah pegi ke labuan..
bukan utk suke2..tp utk field trip course kami..
mmg pada mulenye aq tsgt2 xnk pegi sbb otak sgt celaru..
but once the trip started,alhamdulillah aq smakin ceria..(rasenye la)..



ari rabu tu kami da gerak beaufort dulu utk ke kilang sawit lumadan..
bus bergerak seawal jam 6 pagi dari UMS..
sampai kat sane trus diberi taklimat & dibawa melawat sekitar kilang..
tujuan lawatan adelah utk melihat sendiri proses yg dilakukan..

keadaan di dalam kilang..
byk giler kot proses nk kene buat utk mendapatkan final product..
after this kitorang kene buat report ttg semua ni..adeh..


ni pulak Baling Process..utk mampatkan getah yg da siap diprocess
selepas ke Lumadan Mill,kami ke Sabah Specialty Rubber pulak..which is kilang getah..
suasana di kilang getah ni lebih senyap compared to kilang sawit td..
tetapi tdapt byk bau yg sgt x best..ammonia dorg sgt la power..fuh

then kami gerak ke menumbok..jeti menumbok..
gerak ke labuan at 4.30pm..
sepanjang perjalanan kami dudk lepak kat atas jew..snap2 gmbr..
maen game kanak2 riang..tp mmg syiOk abes..
smpi labuan dlm jam 6 lbih..
then terus ke Beta Apartment utk check in..
yeah apartment sgt best.heee

keesokan pagi, kitorang ke Petronas Methanol Labuan lak..
kat cni kitorang diberi taklimat ringkas & kemudian dibawa melawat ke kawasan kilang..
disebabkan aspek keselamatan sgt dititik beratkan,kami tidak dibenarkan utk turun dr kenderaan..
so kitorang dipecahkan kpd 5 group dan dibawa melawat scr bergilir2 mggunakan van petronas..
kilang ni mmg besar dan merupakan kilang methanol tbesar di Asia Tenggara..


ptgnye pulak kami ke Antara Steel Berhad..merupakan kilang yg memproses bijih besi..

pada waktu malam kitorang buat BBQ di tepi pantai..hu3
mmg sgt best..wlpn aq xsentuh lgsg time bakar2..
tunggu ayam masak jew..heee

Pada hari jumaat pulak kami pergi ke Shell Sabah..
diberikan taklimat ringkas..sesi soal jawab then dibawa melawat ke kawasan kilang..

disekitar pelabuhan

selepas solat jumaat, kitorang check out around 2 pm then jalan2 sekitar area labuan..


beli2 la sedikit chocolate..
xbyk pun..heee
kemudian kami pergi ke UMS-KAL..mmg kecik jew..tp ok la jugak..hu3
then singgah ke Kolej Matrikulasi Labuan..peh jeles aq..sbb matrik labuan lg cantik dr Matrik Penang..heee

kemudian pergi ke Pantai Pancur Hitam..
makan2 ice-cream ABC..then snap2..

gambar lompat2..
ok aq spOil the pic..heee
-the end-

2 comments:

tieha ismail said...

ske arrr tgk dier edit awan tuh....hehehehe...byk coklat...menjual ke aper....heheheh

kyoO~rEz@ said...

tieha : i like awan2..hu3
eh utk makan n kasi kat kawan :D

Followers